130 tonnu smags akmens, kuru var pacelt pat bērns. Patiešām neticami! Kur slēpjas noslēpums?

130 tonnas ir nepanesams svars pat mašīnām un mehānismiem. Bet – Francijā ir kāds 130 tonnu smags laukakmens un to var pacelt ikviens. Kā tas ir iespējams?

 

Šī atrakcija rodama netālu no Huelgoatas komūnas skaistā mežā ar tādu pašu nosaukumu Vietējie saka, ka šajā vietā notiekot īsti brīnumi. Tomēr, kas var būt pārsteidzošāks par smagu akmeni, kuru var pārvietot pat piecgadīgs bērns.

 

Cilvēki no visas pasaules dodas uz Huelgoatu, lai izjustu, kā tas ir – šūpot milzu akmeni. Kāds netic, ka tas ir iespējams, un dodas pārbaudīt baumas un tajā pašā laikā iemūžināt procesu video materiālā. Ieraksti izskatās iespaidīgi, it kā cilvēkā pēkšņi izpaustos superspējas. Bet kāpēc tas kļūst iespējams?]

 

Huelgoatas meža brīnumi

 

Pirms kāda laika mežs atradās visā Bretaņā, kas ir aptuveni 30 000 km2. Mūsdienās no tā ir palikusi tikai trešā daļa, ne vairāk kā 10 000 km2. Neskatoties uz “planētas plaušu” daļēju izciršanu, mežs nekļuva mazāk skaists un valdzinošs. Fakts ir tāds, ka Huelgoatā

nav tikai koki, krūmi un īpaša ekosistēma.

 

Šeit aplūkojama neparastāko akmeņu kompozīcija, ko daba ir radījusi daudzus gadus. Turklāt turpat ir kalns, kas atrodas tieši pie ezera, trīcoša klints un citi tikpat elpu aizraujoši dabas fenomeni.

 

Akmens, kuru var pārvietot pat bērns

 

Šeit, Huelgoatā, birzs apkaimē, atrodas apmēram septiņus metrus garš un vairāk nekā 130 tonnu smags akmens. Šķiet, ka pat smagā tehnika nespēja pārvietot šo kolosu, šis granīta bloks ir tik iespaidīgs. Bet šajā gadījumā izskats ir mānīgs, kad uz to iedarbojas mazākais spēks, tas kustas uz priekšu un atpakaļ, un notiekošais tiek salīdzināts ar trīci. Tāpēc varētu šķist, ka pelēks neuzkrītošs laukakmens ir teju vai galvenā reģiona atrakcija, kas piesaista tūristu pūļus.

 

Kāpēc akmens ir šāds

 

Var nojaust, ka laukakmens kustas kā svārsts tā atrašanās vietas dēļ. Šķiet, ka tas guļ uz absolūti līdzenas virsmas un piekļaujas tai ar lielāko daļu “zoles”, taču tas tā nav.  Patiesībā akmens atrodas citas, masīvākas klints virspusē – pašā smailē. Šajā gadījumā augšdaļas laukums ir mazāks par “zoles” laukumu. Sakarā ar to šķiet, ka akmens it kā karājas un nedaudz šūpojas.

Lasi vēl: “Mums ar meitiņu pienāca klāt skuķēns un pastiepa konču. Tagad pārskrien šermuļi, iedomājoties kā viss varēja beigties!”

Pateicoties divu granīta bloku formai – “pjedestāla” un “topa” – tiek radīts bērnu šūpoļu efekts. Tieši puse no akmens atrodas pa labi, otra pa kreisi no atbalsta punkta. Šeit, kā šūpolēs, pietiek ar mazāko piespiešanu vienai malai, lai “svārsts” sāktu darboties un turpinātu “pulsēt”. Tiesa, nejaušs klikšķis nenovedīs pie vēlamā rezultāta. Ir svarīgi novākt zināmu punktu noteiktā brīdī, kas jau sen ir zināms. Ja atradīsi “vājo vietu”, notiks brīnums.

COMMENTS

Pievienot komentāru