“Ar kuru galu es domāju?” jeb četras kļūdas, izvēloties partneri, kas nolemj laulību neveiksmei

Tāpat kā teātris sākas ar pakaramo, tā laulība sākas ar partnera izvēli. Šķiet, ka viss ir kārtībā – mīlestība ir “burkāns”, bet pēc kāda laika izrādās, ka ar šo cilvēku sadzīvot ir absolūti neiespējami. Kas izraisa šo situāciju un kā no tā izvairīties? Es pastāšīsu jumS šajā stāstā.

 

Sveiki draugi! Mani sauc Jeļena, es esmu praktizējoša psiholoģe.

 

Partnera izvēles procesu var salīdzināt ar mājas celtniecību – topošās ēkas stiprums ir atkarīgs no tā, cik stiprs un uzticams ir pamats. Tāpat ir ar ģimenes izveidi: nepareiza laulātā izvēle nākotnē var izraisīt šķiršanos.

 

No dažām kļūdas patiešām var izvairīties, ja tu par to zini iepriekš. Tas nedod 100% garantiju, taču tas ievērojami palielina ilgtermiņa un laimīgas savienības izredzes.

 

4 galvenās kļūdas, izvēloties partneri

Steiga. Atceros izteicienu “steigties ir labi, ķerot blusas”:) Īpaši tas attiecas uz gadījumiem, kad nolemjam savu dzīvi saistīt ar citu cilvēku. Mīlestība un aizraušanās var mūs aizvest uz dzimtsarakstu nodaļu un bērnu piedzimšanu. Vai arī mēs steidzamies “ķert, kamēr dod”. Jebkurā gadījumā mēs joprojām ļoti maz zinām par cilvēku, ar kuru vēlamies veidot ģimeni, tāpēc neiztikt bez nepatīkamiem pārsteigumiem.

 

Pirms attiecību formalizēšanas būtu jauki atvēlēt sev vairāk laika – aptuveni 1,5-2 gadus. Parasti ar to pietiek, lai redzētu partneri dažādās situācijās un izdarītu secinājumu par saderību un piemērotību viens otram.]

 

Īstermiņa izvēle. Iedomājies situāciju – tu nesen izšķīries ar partneri un esi par to ļoti noraizējusies/noraizējies. Lai ar ķīli iesistu ķīli (vai atriebtos bijušajam/bijušajai), tu uzsāc citas attiecības. Labvēlīgi attīstoties situācijai, lieta var nonākt līdz kāzām. Bet nav skaidrs, kas notiks tālāk, kad atrisināsi savu pašreizējo problēmu.

 

Tev bija svarīgi aizmirst iepriekšējo partneri un tu to izdarīji ar pašreizējā partnera palīdzību. Labi! Bet tu iepriekš nedomāji – kā jūs dzīvosit ar šo cilvēku un veidosit ģimeni, vai jūsu uzskati par turpmāko dzīvi sakrīt, cik ļoti viņš jums ir piemērots utt.?

 

Var būt daudz šādu īslaicīgu uzdevumu, kurus vēlies atrisināt ar cita cilvēka palīdzību: no bērna piedzimšanas līdz finanšu jautājumu risināšanai. Taču neaizmirsti pajautāt sev – kas notiks pēc šo mērķu sasniegšanas?

 

Laulība zem spiediena. Gan ārējie apstākļi, gan sabiedrība var izdarīt spiedienu uz mums, pieņemot lēmumu par laulību. Piemēram, katru dienu mamma jautā, kad sagaidīt mazbērnus. Vai arī jūsu draugi visi ir precējušies un ikreiz, kad tiekas, uz jums skatās ar žēlumu. Vai arī jūsu vidē tiek uzskatīts par apkaunojošu, ka 30 gadu vecumā nav ģimenes. Vai arī kādam amatam nepieciešams ģimenes personas statuss. Vai arī neplānota grūtniecība.

 

Tad partneris tiek izvēlēts pēc principa “visnotaļ labs cilvēks, vismaz ne pretīgs, bet jauks”. Bet, ja izvēle tiek izdarīta nevis no sirds un nevis no sajūtu pilnības, bet gan, lai kādu iepriecinātu, kaut kam atbilstu vai piespiedu nepieciešamības dēļ, tad ar laiku partneris sāks kaitināt un riebties.

 

Pārmērīga partnera idealizācija. Kad mēs iemīlamies, mūsu uzmanība tiek pievērsta tam, cik ļoti cilvēks mūs ciena, un kopīgas valodas meklējumiem ar viņu. Bet gadās, ka esam apžilbināti no savām jūtām, savu izredzēto uzskatām par ideālu miesā un garā. Šajā gadījumā mēs esam fascinēti un nepamanām trūkumus (tomēr partneris ir reāls cilvēks). Ja šajā posmā izveidosiet ģimeni, tad neizbēgami pārņems vilšanās.

 

Kad hormoni un sajūsma norimst, mēs varam būt ļoti pārsteigti – kas ir šis cilvēks mums blakus? Tāda sajūta, ka mēs apprecējāmies ar kādu citu. Tagad mēs nezinām, kā ar to sadzīvot.

 

Tāpēc jūtas ir jūtas, bet tomēr mēģini paskatīties uz savu partneri prātīgi. Nav cilvēku bez trūkumiem. Un, ja tu pārmērīgi idealizē, tad, visticamāk, tev ir darīšana ar savu ilūziju. Tie tikumi, ko tu saskatīji rozā briļļu periodā, var nebūt otrā cilvēkā.

 

Lai izdarītu apzinātu izvēli, ir svarīgi sazināties ar otru cilvēku, nevis ar savu iztēli. Lai to izdarītu, izvērtē viņa rīcību un attieksmi pret tevi, uzdod jautājumus, runā, mēģini iepazīt reālu cilvēku.

Lasi vēl: Atradām pazemes “apokalipses štābu”, kas daudzus gadus nostāvējis zem ūdens. Lūk, fotogrāfijas ar brīnumainā kārtā izdzīvojušajiem artefaktiem

Turklāt ir svarīgi pievērst uzmanību partnera dzīves mērķiem un vērtībām. Var gadīties, ka iepazinies ar brīnišķīgu cilvēku, bet diemžēl jums nav pa ceļam. To labāk saprast tajā brīdī, kad tev uz kakla vēl nav hipotēka un daudzas biznesa lietas.

 

Tādas, manuprāt, izskatās galvenās kļūdas, izvēloties laulības partneri. Nobeigumā neliela piebilde: ja attiecības ar saviem vecākiem nebija īpaši labas, tad palielinās risks izvēlēties nepareizu partneri.

COMMENTS

Pievienot komentāru