Dzīve pēc 100 gadiem: kā 1900.gadā cilvēki redzēja nākotni. Kas ir piepildījies no viņu fantāzijām?

Līdz ar katra jaunā gadsimta iestāšanos cilvēki parasti gaidīja kaut ko jaunu,  pārdabisku. Daudzi domāja, kā dzīve mainīsies vēl pēc 100 gadiem. Tādējādi 20. gadsimta sākumā vairākās valstīs tika izdotas pastkartes ar cilvēku fantāzijām par tēmu “Dzīve 2000. gadā”. Laikam ejot, ir ļoti interesanti izvērtēt, kas ir piepildījies un kas ne.

 

  1. gadā franču mākslinieks Žans Marks Kotē izveidoja veselu pastkaršu sēriju ar fantāziju skicēm par nākotni. Attēlos redzama mašīna, kas olas ātri pārvērš cālēnos, robotizētas iekārtas tīrīšanai, skolēni, kas pa tīkliem saņem zināšanas tieši smadzenēs.

 

Dažas prognozes ir piepildījušās mūsu laika izgudrojumos. Tā, piemēram, automātiskās grīdas tīrītīji –  tie ir putekļu sūcēji un kompaktas mašīnas grīdu mazgāšanai. Žēl, protams, ka skolēni joprojām nevar iekačāt zināšanas pa vadiem, bet, kas zina, varbūt tas būs iespējams nākamajā gadsimtā!

 

20.gadsimta sākumā Vācijā “Theodor Hildebrand und Sohn” šokolādes kastītēs bija arī izklaidējošas pastkartes ar stāstiem par 21.gadsimtu. Vācieši sapņoja par to, kā viņi varētu kontrolēt laikapstākļus, redzēt cauri sienām, transportēt veselas mājas no vienas vietas uz otru. Liela daļa no tā ir piepildījusies: infrasarkanās ierīces ļauj redzēt cilvēkus, kas atrodas ēku iekštelpās.

 

Tāpat mūsdienu tehnoloģijas tiek aktīvi izmantotas māju un vēstures pieminekļu pārvietošanai. Cilvēki nav iemācījušies kontrolēt laika apstākļus, lai gan jau tagad spēj izkliedēt mākoņus ar lidmašīnu palīdzību.

 

Arī Maskavas konditorejas fabrika “Einem Partnership” (vēlāk “Sarkanais oktobris”) 1914. gadā atbalstīja ideju izdot pastkartes ar futūristiskas nākotnes attēliem. Pēterburgai, pēc tā laika iedzīvotāju domām, ziemā bija jāpārvēršas par vienlaidu slidotavu, kurā slīdētu sniega motocikli. Turklāt visās pilsētās funkcionētu ātrgaitas transports, kas cilvēkus no viena punkta uz otru nogādātu dažu minūšu laikā.

 

2021.gadā laikrakstu arhīvos tika atrasts inženiera Džona Elfrīta Vatkinsa raksts žurnālam “Ladie’s Home Journal. Arī viņš bija pievērsies domām, kas varētu notikt nākamajā gadsimtā. Apspriežoties ar tā laika labākajiem prātiem, Votkinss pareģoja, ka amerikāņu dzīves ilgums palielināsies no 35 līdz 50 gadiem, vidējais augums pieaugs par 2,5-5 cm. Taisnības labad jāsaka, ka 1900. gadā vidējais ASV pilsonis dzīvoja 47 gadus, bet 2000. gadā – jau 76 gadus.

Lasi vēl: 11 gadus veca skolniece palika stāvoklī. Viņa ar lielo vēderu tika ieslēgta mājās. Tēvs baidījās no cietuma. Lūk, kā viss noritēja!

Turklāt visās valstīs cilvēki pirms vairāk nekā simts gadien sapņoja par ierīcēm, kas pārraidītu attēlus no attāluma. Mūsdienu tehnoloģijas ir spējušas pilnībā atrisināt šo problēmu.

COMMENTS

Pievienot komentāru