Kā pareizi cept šašliku, lai gaļa būtu mīksta un sulīga?

Liellopu šašliks

Sagatavot mīkstušašliku no liellopa nav tik vienkārši, tāpēc ļoti maz cilvēku izvēlas šo gaļucepšanai uz oglēm. Tā ir piemērota cilvēkiem ar spēcīgiem zobiem un kuņģi, kas gatavi tērēt kopumā aptuveni 12 stundas uz marinēšanu un gandrīz tādu pašu laiku, meklējot piemērotu gabalu. Vieglākā versija ir teļa gaļa, tā ir mīkstāka, tomēr to ir grūtāk atrast veikalos.

Lai šašliks izdotos, tad liellopu gaļa ir jāgriež šķērsām un maigi izklapējot šķiedras. Par cik tauku liellopu un teļa gaļās ir maz, gaļas gabalu, kas jau likts uz iesmiem, pirms cepšanas būtu labi nedaudz apliet ar augu eļļu.

Marinādei liellopu gaļas šašlikam ir jābūt spēcīgai, pretējā gadījumā gaļa netiks mīkstināta, tādēļ to sastāvdaļas ir ļoti pretrunīgas, un tās var nepatikt ikvienam. Piemēram, majonēzes gaļas marinēšana ir vienkāršākā. Uz 1 kg gaļas jums būs nepieciešams 300 g majonēzes, 1 citrona, 5 daiviņas ķiploku, 1 tējkarote melnu maltu piparu un parasto piparu zirņi. Un no citrona jums vajadzēs norīvēt mizu, pēc tam izspiest sulu un sasmalcināt mīkstumu – viss iet marinādē.

Vai jūs domājat, ka majonēze ir pārāk kaitīga un citrona marināde ir pārāk skāba? Jūs varat sagatavot marinādi, par pamatuizmantojot jogurtu un kivi, ar līdzīgu rezultātu tas būs noderīgāks organismam. Lai to sagatavotu, jums nepieciešams 0,5 litrs kefīra, 2 kivi, 2 sīpoli, ķekars zaļumi, 1 tējkarote malti melnie pipari. Vispirms sajauciet visas sastāvdaļas, izņemot kivi, – tos sarīvē uz rīves un pievieno šašlikam 10 stundas pēc marinēšanas sākuma un atstāj uz vēl pāris stundām.

Lasi vēl: Māmiņ, atgriezies pie manis… Es tevi ļoti lūdzu…

Jēra gaļas šašliks

Kaut arī jēra šašliks tiek uzskatīts par “klasisku” variantu, to ir diezgan grūti pagatavot, un daudzi, riskējot, ir vīlušies. Fakts ir tāds, ka šašlikam ir piemērota tikai tādu jauno jēru gaļa, kuras vecums nav vecāks par gadu. Pieaugušiem dzīvniekiem gaļa ir pārāk taukaina, stīva un ar specifisku smaržu. Ja nevarat iegādāties jauno jēra gaļu, pirms pagatavošanas 4-6 stundas jēru izmērcējiet pienā.

Jaunajiem jēriem taukiir balti, vecajiem – dzelteni.

Marinēt jēru, tāpat, kā liellopu gaļu, aizņems veselu nakti un ar lielu skaitu garšvielu. Izrādās visgaršīgākais jēra gaļas šašliks sanāk, ja sagatavo marinādi no sarkanvīna. Uz 1 kg gaļas jālieto 1 glāze sarkanā sausā vīna, 3 sīpoli, 1 citrons, 3 tējk. cukurs, 1 lauru lapu un 15 melno piparu graudi.

Jūs varat arī sagatavot sinepju marinādi, tas noteikti atbrīvos gaļu no nepatīkamās smakas, bet cilvēkiem ar vāju kuņģišis nav ieteicams. Marinādē sajauc 120 g pastveidīgas sinepes, citronu, kas samalts gaļas mašīnā, 1 ēdamkarote sojas mērces un augu eļļas, ķekars pētersīļu un 1 saspiestu ķiploku daiviņu.

Tītara šašliks

Šašliks no tītara gaļas ir tikpat vienkāršs pagatavošanā, kā vistas gaļas, tomēr to uzskata par vairāk diētisku un veselīgu. Tam ir daudz marinādes variācijas, jūs varat izmantot jebkuru, kas piemērota putnam, un tam vajadzētu aizņemt tikai pāris stundas. Ar to būtu pietiekami, lai tītars piesūktos ar garšvielu aromātiem, jo tas ir pietiekami maigs un sulīgs pats par sevi. Par šašliku parasti izvēlas augšstilbu daļas, filejas. Pirms marinēšanas visas gaļas jāsagriež.

Tītara gaļa pēc garšas labi tiek kombinēta ar citronu sulu un zaļumiem, tāpēc viena no populārākajām marinādēm tiek gatavota uz to pamata. Ņem 1 citronu, 50 ml sojas mērces, 2-3 sīpoli, 1 ēd.k. žāvēts majorāns un 1 tējk. malti melnie pipari. Šajā gadījumā no citrona vajadzēs pusi mizas sarīvēt un visu sulu, mīkstumu var izmest.

Vēl viena ļoti neparasta marināde tiek gatavota, uz medus un kvasa pamata. Uz 1 kg tītara būs nepieciešams 0,5 l maizes kvasa, 50 g medus, 250 g paprikas, 3 sīpoli. Medu kausē un sajauc ar kvasu, sīpolus un papriku sagriež gredzenos.

Kā iemarinēt šašliku

Ja jūs tikāt galā ar gaļu un marinādi, ir svarīgi nesteigties, un darīt visu pakāpeniski, bez haosa radīšanas virtuvē. Vispirms sagatavojiet gaļu, apmazgājiet to, izžāvējiet, sagrieziet šķēlēs, gabaliņos ap 5 cm garumā, atkarībā no izvēlētās gaļas veida.

Nav vērts pirkt gatavu šašliku tvertnēs. Tas pat nenozīmē, ka sastāvā būs nepārdotās preces, bet to bieži uzglabā sasaldētā veidā, un tas kaitē šašlika garšai un maigumam.

Kamēr sasmalcinātā gaļa “elpo”, sajauciet marinādes sastāvdaļas katlā vai tilpnē. Atcerieties, ka jebkurā no tiem ir skābe, un tādēļ to nav ieteicams pagatavot alumīnija vai saskrāpētā emaljētā traukā. Gatavai marinādei vajadzētu paslēpt visu gaļu vai arī to vienmērīgi uzklāt, lai netiktu atstātasneapstrādātas daļas. Neatstājiet trauku ar gatavo šašliku istabas temperatūrā, pat ja tās ir tikai pāris stundas. Nosedziet to un ievietojiet ledusskapī vai pagrabā.

Marinēšanas procesā sālīt gaļu nav ieteicams, tas tiek darīts tieši pirms cepšanas. Šī īpatnība ir saistīta ar to, ka sāls “izspiež” no gaļas mitrumu, un grillējot tā var kļūt sausa.

Protams, gaļas marinādes ir daudz vairāk, un starp tām ir ļoti neparastas, taču tās bieži dod ļoti interesantu garšu.

Kā cep šašliku

Daudzi ir noraizējušies par to, cik ilgi cept šašliku, lai gaļa būtu mīksta, bet ir pareizāk, uzdot jautājumu nevis “cik ilgi”, bet gan “kā”. Akmeņogles vai koksne, piepūst karstumu vai nē, bieži apgriezt vai 2 reizes ir pietiekami – visi šie ir svarīgi momenti vasarīgā ēdiena gatavošanā.

Tātad, lai sāktu, pārliecinieties, ka grilā ir tikai karstas, bet nedegošas ogles, vairākums lai ir līdzīgos izmēros. Pēc tam uzlieciet iesmus tuvu vienu otram uz grila vai mangāla, burtiski veidojot ciešu sienu. Attālumam no oglēm līdz gaļai jābūt 10-15 cm. Pagrieziet šašliku ik pēc 5-7 minūtēm, kamēr ogļu siltums tiek uzglabāts vienmērīgs ar ventilatora palīdzību.

Protams, kāds mīl gaļu ar asinīm un kāds stipri ceptu, taču vidēji šašliku gatavo apmēram tik ilgi:

no vistas – 20-25 minūtes;

no cūkgaļas – 25-30 minūtes;

no liellopa gaļas – 35-40 minūtes;

no jēra – 35-40 minūtes;

no tītara – 20-25 minūtes.

Lai saprastu, vai gaļa ir gatava, pārvieto vienu iesmu un sagriež šķēlīti. Tai vajadzētu izskatīties termiski apstrādātai bez asinīm, tomēr ar sulu.

Kaut arī daudzi aplaista ogles gatavošanās procesā, tas nav pareizi, un to ieteicams nedarīt. Uzliesmojošās liesmas norāda vai nu uz pārāk augstu ogļu temperatūru vai tauku pilēšanu uz tām. Abos gadījumos ir labāk noņemt šašliku no grila un ļaut ugunij apdzist patstāvīgi. Ogļu apliešana ar ūdeni pārāk strauji maina temperatūru un uzmet pelnus, kas nonak uz gaļas. Abi šie faktori negatīvi ietekmē rezultātu.

Ar ko ēst šašliku

Ja jums ir nepieciešams pabarot lielu kompāniju, bet gaļas ir pamaz, varat gatavot jebkuru standarta pamatēdienu, piemēram, sacepiet jaunos kartupeļus ar zaļumiem. Tomēr tradicionāli šašlikam klāt tiek pasniegti tikai dārzeņi (svaigi vai pāris minūtes cepti uz grila), svaigi zaļumi un dažādas mērces.

Ja šis apkopojums jums izklausās pārāk banāls, varat eksperimentēt ar dārzeņu salātiem, sēņu ēdieniem un sieriem.

огородсад

COMMENTS

Pievienot komentāru