Oktobrī, paša baisākajā mēneša naktī būs gaidāms tā saucamais ”zilais mēness”. Noteikti nojaušat kurš datums

Resurss ridus publicējusi ziņu, kurā raksta par oktobra gaidāmo pilnmēnesi. Oktobris ir sagatavojis divas dāvanas astronomijas cienītājiem uzreiz.

Šajā mēnesī pilnmēnesi būs iespējams novērot divas reizes. Pirmais pilnmēness bija iestājies naktī no 1. uz 2. oktobri. Bet vizuāli pilnmēness bija redzams vēl vairākas dienas, līdz pat pirmajai sestdienai. Pilnmēness otro reizi redzams būs Helovīnā – 31. oktobrī, pašā baisākajā naktī.

Interesanti, ka astronomi otro pilnmēnesi mēdz dēvēt par “zilo mēnesi”. Tas ir diezgan rets gadījums, kad vienā mēnesī ir divas pilnmēness fāzes. Nosaukumam “zilais mēness” nav nekāda sakara ar zilas nokrāsas parādīšanos debesīs – ārkārtīgi reta parādība optiskā efekta dēļ.

Atgādināsim, ka Mēness iegūst zilganu nokrāsu, piemēram, kad Zemes atmosfērā no vulkāna izvirduma ir milzīgs daudzums putekļu daļiņu, kas izkliedē gaismu.

Lasi vēl: Magnētiskās vētras oktobrī. Kuriem no mums sevi jāpasargā. lai neiedzīvotos nepatikšanās. Neliela vētra gaidāma no 21. līdz 23. oktobrim

Nosaukums “blue moon” jeb ”zilais mēness” ir aizgūts no angļu valodas frāzes “Once in a Blue Moon”, kas nozīmē “kaut ko darīt ļoti reti”. Patiešām, šāds notikums notiek ik pēc pāris gadiem. Nākamreiz “zilo mēnesi” novērosim tikai 2023. gada augustā.

Kosmosa un zvaigžņu mīļotāji šajā mēnesī var vērot arī citus interesantus astronomiskos notikumus. Piemēram, 17.-18. oktobra rītā būs vēl viena iespēja redzēt komētu NEOWISE, stāsta NASA.

Avots:

ridus

Pievienot komentāru