Pats bīstamākais daudzdzīvokļu mājas stāvs: šajā labāk nedzīvot. Priekšā neko neteiksim, pats sapratīsi

Eiropā dzīvošana virs sestā stāva tiek uzskatīta par neveselīgu un sliktu izvēli. Mēs gan gribējām paši noskaidro vai tas tā tiešām ir un kāpēc tā. 

Dzīve no pirmā līdz trešajam stāvam parasti notiek zem koku lapotnēm. Netālu no zemes var stundām ilgi klausīties, kā kļavas zars klauvē pie loga – vārdu sakot, no psiholoģiskā komforta viedokļa tas ir labākais veids, kā dzīvot: saglabājas reāla saikne ar ārpasauli, neizveidojas ieradums skatīties uz leju uz cilvēkiem.

Bet “piezemētai” dzīvei ir arī ievērojami trūkumi: lēna gaisa cirkulācija, traucēta gaisa apmaiņa, palielināta ēna un mitrums. Tas viss patīk patogēnām sēnēm un baktērijām, kuras šādā klimatā jūtas lieliski un apmetas betona griestos, ”kāpj” mēbelēs un mūsu plaušās. Sēnīšu sporas var izraisīt bronhītu, pneimoniju un izraisīt alerģisku reakciju mehānismu.

Koku ēnā zāle aug slikti, un bieži zāliens zem dzīvokļa logiem pārvēršas par pastāvīgi putekļainu virsmu. Kopumā pirmo stāvu iedzīvotāji vairāk nekā citi cieš no virszemes piesārņojuma avotiem. Automašīnu izplūdes gāzes, asfalts piesātina gaisu ar formaldehīdiem, oglekļa oksīdiem, slāpekli…

Pašaizsardzības paņēmieni. Ēnotu dzīvokli labāk vēdināt nepārtraukti un pēc iespējas biežāk mazgāt grīdas. Neaizsprostojiet sevi noslēgtos plastmasas logos: kad logs ir aizvērts, jūs riskējat justies kā dārzeņi plastmasas maisiņā.

Jo augstāk, jo labāk, pēc lielākās daļas domām: gaiss ir tīrāks, ir mazāk trokšņu, skats ir skaistāks. Tomēr, pēc lielākās pilsētas plānošanas ekologu domām, jums nevajadzētu dzīvot virs 6. stāva. Gaiss debesīs nav tik tīrs: galu galā lielu un mazu uzņēmumu caurules fumigē jebkuru pilsētu, un kaitīgo vielu uzkrāšanās 30 m un augstāk var būt ļoti nozīmīga, it īpaši, ja vējš pūš jūsu virzienā.

Vēl viens neredzams ienaidnieks, kas pārspēj augsto stāvu iedzīvotājus, ir elektromagnētiskais starojums, ko izstaro elektriskās ierīces. Protams, elektroinstalācija un veļas mazgājamā mašīna vienādi “izmazgā” pirmajā un 17. stāvā.

Tomēr dzelzsbetona konstrukcija neļauj elektriskajiem viļņiem iziet cauri, liekot tiem cirkulēt ap dzīvokli un daļu fona izdalot augstākiem stāviem līdz bēniņiem. Jo augstāks, jo spēcīgāks ir kumulatīvais fons. Tiek uzskatīts, ka tieši tāpēc augšējo stāvu iedzīvotāji biežāk cieš no galvassāpēm un slikta garastāvokļa.

Pašaizsardzības paņēmieni. Jūs varat izvairīties no dzīves spēcīgā elektromagnētiskajā laukā, pārejot no blokmājas uz ķieģeļu māju vai ķieģeļu-monolītu struktūru, kas neuzkrāj kaitīgo starojumu sevī. Kas attiecas uz gaisa tīrību, pērkot dzīvokli, ir vērts izmantot īpašu vides pakalpojumu: viņi var izmērīt gaisa sastāvu jūsu augstumā.

Galvenais dzīvokļu iemītnieku ienaidnieks ir troksnis, tas spēj nokļūt gan pirmajā, gan 20. stāvā. Bet speciālistu sastādītās trokšņu kartes parāda, ka dažreiz troksnis iet pa īsāko ceļu (pretaizdzīšanas sistēmas skaņa “izsit” logus pirmajā stāvā), un citos gadījumos šosejas dūkoņa moka piektā vai astotā stāva iedzīvotājus.

No putna lidojuma. Saskaņā ar ārvalstu zinātnieku jaunākajiem datiem katrs trešais cilvēks baidās no augstuma. Un, ja viņš dzīvo daudzstāvu ēkas augšējos stāvos, viņam var rasties bailes no slēgtas telpas (klaustrofobija) vai bailes no atklātas telpas (agorafobija). Augstceltņu augšējie stāvi vibrē, un jo augstāk stāvs, jo spēcīgāka ir vibrācija.

Lasi vēl: Spoku pasaule. Bērni redz to ko mums pieaugušajiem nav ļauts redzēt. Reāli stāsti no kuriem paliek bail

Dažreiz tas var pārsniegt pieļaujamās vērtības un ietekmēt noteiktas smadzeņu struktūras, ietekmējot cilvēka nervu sistēmu. Rezonanses laikā ķermenis piedzīvo depresijas stāvokli, neizskaidrojamu trauksmes sajūtu līdz pat šausmu izjūtai. Cilvēkam ir neparasti dzīvot augstu virs zemes – viņš nejūtas droši, nevar atpūsties un atbrīvot psiholoģisko stresu.

Ideālam mājoklim ir skaidri kritēriji: tā ir mazstāvu ēka (ne vairāk kā 6-7 stāvi), kas ierakstīta labā ainavā: no vienas puses – parks, no otras puses – ūdens; starp citu, abi ir lieliski dabas filtri, kas pasargā no netīrumiem un putekļiem. Jūs varat dzīvot šādā mājā jebkurā stāvā, nekaitējot veselībai. Vairāk būtu jāpiedomā, ja tā ir augstāka ēka par 7 stāvu.

Avots: news

COMMENTS

Pievienot komentāru