12 frāzes, kuras vecāki nekad nedrīkst teikt saviem bērniem

Tas ne pie kā laba nenovedīs.

Daudzi cilvēki nenovērtē vārdu spēku, bet ar vienu neuzmanīgu frāzi var izmainīt visu cilvēka dzīvi. Īpaši tas attiecas uz bērniem, kas visu uzsūc burtiski kā sūklis.

Eksperti apstiprina, ka rupja izturēšanās bērnība atstāj ietekmi uz šīs personas fizisko un emocionālo stāvokli jau pieaugušā vecumā.

Lūk, 12 frāzes, kuras nevajadzētu teikt saviem bērniem:

  1. “Es visu pateikšu tētim”.

Ko dzird bērns: “Mēs ar tēti esam uz vienu roku, un, ja es uz tevi apvainojos, tad arī viņš.”

Sekas: Mazais domā, ka, ja tētis bez ierunām atbalsta mammu, bet viņa versiju neviens pat negrib dzirdē, tātad viņi abi ir noskaņoti pret viņu. Tā rodas vientulības sajūtas un pārliecības trūkums.

Padoms: Ja tev ir nepieciešams aiznest informāciju līdz tētim, painteresējies, vai bērns ir gatavs pats viņam visu izstāstīt. Iemāci bērnam atzīt savas kļūdas un darīt to patiesi.

  1. “Te nekas nav tavs, to visu mēs nopirkām”.

Ko dzird bērns: “Pat tavs mīļākais lācītis nepieder tev, un jebkurā brīdī mēs varam tev visu atņemt.”

Sekas: Mīļākās lietas kļūst par galveno šantāžas priekšmetu, un tieši pēc šādām frāzēm bērni sāk saprast, ka materiālās lietas šajā pasaulē ir svarīgākas pa visu citu.

Padoms: Pats svarīgākais moments audzināšanā – parādīt mazulim, ka viņu mīl un neviens nemanipulēs ar viņa jūtām ar bērnam dārgāko lietu palīdzību, pat ja tā ir vienkārša rotaļlieta.

  1. “Tu mani kapā ievedīsi”.

Ko dzirde bērns: “Ja ar vecākiem notiks kaut kas slikts, tad tajā būsi vainīgs tu”.

Sekas: Daži vecāki ir pārliecināti, ka bērnam ir jābūt pateicīgam par viņam dāvāto dzīvi, tāpēc jebkurus iebildumus uzlūko kā personisku apvainojumu. Tādā veidā pakāpeniski attīstās nepilnvērtības sajūta.

Padoms: Aizmirstiet par tādām frāzēm kā “Tu mani padari traku”, “Tevis dēļ man sāp galva”, “Tu mūs ar tēvu kapā novedīsi” utt. Dramatisku izrāžu vietā uzmanīgi paskaidro bērnam pretenzijas, ja tādas patiešām ir.

  1. “Kurš tevi tādu apprecēs?’

Ko dzird bērns: “Tu nevienam nebūs vajadzīga”

Sekas: Līdzīgas vecmāmiņu un mammu “prognozes” izsauc bailes no nākotnes un grauj spēkus: ja jau paši tuvākie saka, ka nekas nesanāks, tad tā arī būs.

Padoms: Pievērsiet vairāk uzmanības bērna raksturam, nevis ārējam veidolam, negraujiet viņa pašnovērtējumu.

  1. “Dod, es izdarīšu, tu vēl esi mazs”.

Ko dzird bērns: “Nav jēgas censties un mēģināt, tev vienalga nekas nesanāks”.

Sekas: Tādas “rūpes” liedz bērnam iemācīties ko jaunu. Kad bērns augs, viņš nevarēs būt patstāvīgs, un vienīgais, par ko viņš būs pārliecināts ir tas, ka viņš ir neveiksminieks.

Padoms: Bērnam ir svarīgi saprast, kādu lomu viņš ieņem ģimenē, un veselīgam pašnovērtējumam nepieciešams, lai bērns var nodarboties ar to, kas viņam labi sanāk. Tam nepieciešama prakse, tāpēc apņemies pacietību un izdomā nodarbes, kuras bērns varēs paveikts patstāvīgi.

  1. “Kāpēc 10 balles, nevis 12?”

Ko dzird bērns: “Tu neattaisno manas cerības. Ja tu būtu labs, tad noteikti saņemtu 12.”

Sekas: Pieaugušie ātri aizmirst, kā tas ir būt bērnam, un patiesi tic, ka viņiem nav problēmu. Bet bērni izjūt stresu daudzu iemeslu dēļ, tāpēc nevajag pasliktināt situāciju.

Padoms: Neaizmirsti painteresēties, kā pagāja bērna diena, un, ja pamani kādas grūtības, tad parādi virzienu, kā problēmas atrisināt.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru