Bīstamas slimības, kuras tiek pārmantotas. Daba “nokopē” no vecākiem un bērniem nodod

Daba “nokopē” no vecākiem un bērniem nodod pat dzimumzīmes, nagu formu un … spēju sēdēt uz špagatā. Izrādās, ka dažas ārējas pazīmes norāda arī uz iedzimtām kaitēm.

Neskatoties uz zinātniskajiem pētījumiem un medicīnas attīstības līmeni, gēnu inženierija joprojām nav pilnībā pakļauta cilvēka būtībai. Pilnīgi veseliem vecākiem piedzimst bērni ar nopietnām iedzimtām patoloģijām. Ir zināms, ka “bojātas” šūnas var tikt pārnestas no paaudzes uz paaudzi un neizpaužas līdz noteiktam brīdim.

Tagad medicīnas katalogos ir vairāk nekā 6 tūkstoši ģenētisko slimību, no kurām aptuveni 350 ir visizplatītākās. Joprojām paliek noslēpums, pēc kāda principa veidojas individuāls bērna fizioloģisko īpašību kopums, taču katram precētam pārim ir slima mazuļa risks.

Tāpēc pirms ieņemšanas ir svarīgi veikt ģenētisko diagnozi. Nopietnām diagnozēm, kas saistītas ar iedzimtas informācijas pārkāpumiem, nepieciešama medicīniska palīdzība. Bet no pirmā acu uzmetiena ir daudzas nekaitīgas kaites, kuras arī ir iedzimtas.

Tātad, kādas ārējās pazīmes var norādīt uz iedzimtām ģimenes veselības problēmām?

Akne

Tauku dziedzeru slimības, kurās notiek matu folikulu aizsprostošanās un iekaisums, sauc par akni. “Āda zied,” parasti vecmāmiņas nomierina mazbērnus, kuri cieš no pūtītēm un sarkaniem punktiem pubertātes laikā, un nomierina, ka ādas izsitumi ir īslaicīgi un drīz pāriet. Ka tik ne tā! Miljoniem pusaudžu pat nezina, kas ir akne, bet miljoniem pieaugušo cīnās ar taukainu ādu un pūtītēm līdz pat sirmam vecumam.

Ādas reakcijas uz izmaiņām hormonālā fona – tā ir iedzimtība. Kādu ādu bērns ieguva no mammas vai tēta vai citiem tuviem radiniekiem, kļūst skaidrs pusaudža gados. Ja jums nav paveicies, tad plašās poras un vienreizējos izsitumus nāksies maskēt visu mūžu. Īpaša kosmētiskā kopšana palīdz padarīt problēmu mazāk pamanāmu, bet pilnībā to nenovērš.

Nosliece uz apaļumu

Bērni no vecākiem pārmanto noslieci uz lieko svaru. Starp apaļumu papildinošiem iemesliem ir vielmaiņas ātrums, ķermeņa tips un daudzi citi faktori. Ja ģimenē ir korpulenta māte, tad, visticamāk, arī meita ātri pieņemsies svarā. Bet ir mierinošas ziņas: svaru var un vajag kontrolēt. Aptaukošanās bieži tiek saistīta ar sliktiem ēšanas paradumiem, uztura trūkumu – īsāk sakot, ar pārēšanos un mazkustīgu dzīvesveidu.

Piena produktu nepanesība

To sauc par laktāzes deficītu, sindromu, ko raksturo fakts, ka piena cukurs (laktoze) zarnās nesadalās laktāzes enzīma trūkuma dēļ. Slimību visvairāk ietekmē bērni. Pārsteidzoši, patoloģija var parādīties un izzust pieaugušā vecumā.

Laktāzes deficīta rezultātā barības vielas netiek absorbētas, ķermenis tiek dehidrēts, putrefktīvāmikroflora vairojas utt. Diezgan nepatīkams sindroms, bet, ja mēs runājam par mazuļiem, tad tas ir ļoti bīstams. Par laimi, tagad pārtikas rūpniecība ražo pietiekami daudz alternatīvu piena produktu. Bet diētai, kas nesatur laktozi, būs jāievēro visu mūžu.

Elastība

Nesteidzieties priecāties, ka bērns bez pūlēm sēž špagatā un spēj izgriezt rokas, piemēram, kā vingrotājs cirkā. Pārmērīga elastība var norādīt uz nopietnu iedzimtu slimību – Ehlers-Danlos sindromu, kas ir patoloģiskas izmaiņas saistaudos traucētas kolagēna sintēzes dēļ. Slimība ir iedzimta un neārstējama, to no vecākiem pārnēsā bērns. Nepieciešama sistemātiska ārstēšana.

Disleksija

Vai arī “ģēniju problēma” – lasīšanas un rakstīšanas prasmes apgūšanas spēju ierobežojumi, kad bērns izkropļo skaņas, sajauc burtus, atkārto tās pašas kļūdas. Šī slimība bija daudziem pamanāmiem cilvēkiem – pasaku meistaram Andersenam, zinātniekam Einšteinam, māksliniekam Leonardoda Vinči un daudziem citiem. Logopēdi un psihologi nodarbojas ar lasīšanas prasmes korekciju, un jo ātrāk speciālistu darbs sāksies, jo veiksmīgāks būs rezultāts. Galvenais iemesls ir iedzimtība.

Varikozas slimības

Kādreiz sievietes biežāk slimoja ar varikozām vēnām: grūtniecība provocē šo slimību, kad palielinās asinsvadu slodze, un hormonālais fons ir nestabils. Vai arī sportisti, kuri piedzīvo intensīvu fizisko slodzi. Bet saraksta līdera riska grupas – cilvēki, kuriem ir ģenētiska nosliece uz problēmām ar vēnām, abiem dzimumiem.

Sākotnējā stadijā slimība neizpaužas, var izjust tikai kāju nogurumu un smagumu, bet, jo tālāk, jo sliktāk, parādās redzamas pazīmes (asinsvadu zvaigznītes, venozie mezgli), pastiprinās sāpes, rodas pietūkums un krampji. Bīstamas nav varikozas vēnas, bet gan tromboflebīts, kas attīstās uz varikozu vēnu fona. Tāpēc, ja pamanāt diskomfortu kājās, un kādam no radiniekiem ir varikozas vēnas, dodieties pie flebologa – šīs slimības pārmantošanas varbūtība ir gandrīz 70%.

Galvassāpes

Migrēna ietekmē 15% pasaules iedzīvotāju. Parasti pusaudža gados bērnam parādās pirmās nogurdinošās, stundu ilgās galvassāpes. Visgrūtāk tās panest pēc 50 gadiem. Slimības rašanās mehānismi nav pilnībā izprotami, taču ir droši zināms, ka šeit iejaucās slikta iedzimtība. Ja mātei ir migrēnas, tad ar 70% varbūtību slimība piemeklēs arī bērnu.

Mitras plaukstas

Vairāk nekā 2 miljoni sviedru dziedzeru atrodas uz cilvēka ķermeņa, daži no tiem ir ekrīnie dziedzeri, kas masveidā atrodas uz plaukstām un pēdām. Ja rodas dziedzeru darbības traucējumi, tad cilvēks sāk ciest no pastiprinātas svīšanas – hiperhidrozes. Slimība nav letāla, taču tā cilvēkam rada daudz neērtību – komunikācijas grūtības, nespēju iegūt dažas profesijas.

Personai, kas cieš no hiperhidrozes, plaukstas visu laiku ir mitras un aukstas. Primārā slimības forma ir saistīta ar iedzimtību, taču ir arī sekundāri svīšanas cēloņi – piemēram, uztraukums, hormonālas izmaiņas organismā utt. Lai atbrīvotos no hiperhidrozes, tiek izrakstītas zāles, fizioterapeitiskās procedūras un pat operācijas.

Dermatīts bērniem

Uzņēmība pret alerģijām ir iedzimta. Un iekaisuši ādas bojājumi, kad parādās apsārtums, zvīņas un pat brūces, ir ķermeņa alerģiskā reakcija. Ja mazulis ir mantojis šo ģimenes īpašību, tad, lai atvieglotu stāvokli vai pat samazinātu diatēzi, būs jāievēro vairāki noteikumi. Un turklāt vienmēr ievērojiet profilaktiskos pasākumus.

Hiperpigmentācija

Atsevišķi tumši ādas plankumi var būt sastopami jaundzimušajam, bet dažādu iemeslu dēļ tie var parādīties visu mūžu. Pārmērīga spilgta pigmentācija attīstās melanīna šūnu uzkrāšanās rezultātā, kas ir atbildīga par ādas krāsu. Visbiežāk tas ir tikai kosmētisks defekts, no kura ir grūti vai pat neiespējami atbrīvoties, bet dažreiz ļaundabīgus veidojumus var maskēt vecuma plankumi. Jebkurā gadījumā, ja bērna ķermenī ir vecuma plankumi, nepieciešama speciālista konsultācija. Hiperpigmentācijai ir arī ģenētiska nosliece.

Lasi vēl: Unikāli līdzekļi locītavu ārstēšanai, lai šīs sāpes vairāk neatgrieztos

Albīnisms

Albīnisms vai pigmenta trūkums, kas izpaužas kā ierastās ādas, matu un acu čaulas krāsas neesamība. Patiešām, albīni manto savu gēnu no vecākiem, bet slimība ir mānīgāka, nekā šķiet no pirmā acu uzmetiena. Albīniem visbiežāk tiek diagnosticēts kurlums un aklums, tos nedrīkst pakļaut tiešiem saules stariem bez aizsarglīdzekļiem, lai izvairītos no smagiem apdegumiem, un albīniem ādas vēža attīstības varbūtība sasniedz 80%.

Mioma

Mioma ir no labdabīga hormona atkarīgs dzemdes audzējs. Predispozīcija fibroīdu attīstībai ir iedzimta. Ar šo problēmu saskaras aptuveni 20–40% sieviešu reproduktīvā vecumā. Galvenais fibroīdu simptoms kļūst asiņošana, bet ginekologs veic precīzu diagnozi, pamatojoties uz testu rezultātiem un dzemdes ultraskaņu. Miomas visbiežāk ārstē ķirurģiski.

Olnīcu disfunkcija

Ar to tiek domāts olnīcu aktivitātes pārkāpums, kas saistīts ar viņu ovulācijas un sekrēcijas funkcijas izmaiņām (hormonu ražošanu). Visbiežāk slimību raksturo menstruāciju pārkāpumi, dzemdes asiņošana, dažādas lokalizācijas sāpes, izteikta PMS, amenoreja (menstruāciju neesamība ilgāk par 6 mēnešiem) un neauglība. Olnīcu disfunkcijas diagnozi veic ginekologs, pamatojoties uz pacienta vēsturi un pārbaudi. Disfunkciju var mantot. Lai izslēgtu slimību, obligāti ginekoloģiskā izmeklēšana jāveic reizi sešos mēnešos.

Avots:

wday

COMMENTS

Pievienot komentāru